14.10.2021

Selectarea comenzilor cu STILL - Performanță de top eficientă pentru orice profil de aplicații

Competență în selectarea comenzilor

Hamburg, 14 octombrie 2021 - Selectarea comenzilor este întotdeauna la fel? Deloc. Aproape că nu există alt domeniu de activitate în intralogistică la fel de divers ca selectarea mărfurilor. Gama de aplicații este largă și necesită tehnologii adecvate. STILL - unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții intralogistice și un jucător de piață de succes de peste 100 de ani - poate oferi echipamentele potrivite de selectare a comenzilor pentru orice cerință a clienților.

Cerințele pentru selectarea comenzilor sunt diverse, la fel și nevoile de informații ale utilizatorilor. Selectarea va fi de la cel mai mic nivel al raftului sau este necesară o selectare verticală - și dacă da, de la ce înălțimi? În ce industrie se va efectua selectarea? Ce mărfuri trebuie selectate - și sunt mai degrabă mari și voluminoase sau mici și grele?

Tot un aspect important: Ce fel de depozit este? Echipamentele trebuie concepute pentru manevre în principal în spații înguste? Se vor utiliza pe culoare înguste sau va fi o utilizare combinată pe culoarele înguste și late? Și nu în ultimul rând: Ce grad de automatizare este necesar și/sau dorit? Există o mare varietate de opțiuni posibile, iar răspunsurile STILL la cerințele clienților sunt cuprinzătoare. Compania cu sediul în Hamburg are echipamentele potrivite pentru orice aplicație din gama sa.

„Oricât de diferite ar fi profilurile aplicațiilor și, astfel, echipamentele, trebuie îndeplinite anumite cerințe în orice caz”, spune Janos Poppe, instructor de produse pentru selectoare orizontale de la STILL. Indiferent dacă este un selector de comenzi clasic sau un echipament conceput pentru culoarele înguste: trebuie garantate fiabilitatea ridicată, utilizarea cu eficiență energetică, manipularea ușoară a bateriei și operarea fără oboseală.

În plus, munca eficientă și performanța ridicată de manevrabilitate cu echipamentele noastre de ultimă generație sunt, desigur, punctul central al cerințelor clienților”, adaugă Christian Ehlers, instructor de produse pentru selectoare verticale de la STILL. Cât de variate sunt sarcinile de intralogistică se poate vedea observând diferitele industrii. În industria auto, ingineria mecanică și industria alimentară în special, dar și în alte profesii și servicii, până la vânzarea cu amănuntul, există mult mai mult decât o selectare „ușoară” a comenzilor.

Sus, în spații restrânse

Dacă trebuie selectați paleți de la niveluri foarte înalte sau dacă sunt depozitați și recuperați paleți întregi - aici MX-X de la STILL se potrivește cel mai bine. Cu acest echipament, cu operare pe culoare înguste, paleții pot fi ridicați la înălțimi mai mari de 17,5 metri. În funcție de configurație, MX-X poate atinge viteze de până la 14 km/oră cu ghidare mecanică și 10 km/oră cu ghidare inductivă. „Cu aceste viteze de deplasare, MX-X oferă performanțe maxime de manipulare pe orice culoar îngust”, adaugă Ehlers. Viteza de ridicare de până la 0,6 m/sec. și viteza de coborâre de 0,45 m/sec. permit MX-X să depoziteze și să recupereze rapid paleți - sau să îi selecteze - la orice înălțime. Barierele înclinabile permit o distanță mică între șofer și palet și, astfel, selectarea rapidă și ergonomică a comenzilor. „Înseamnă că vehiculul oferă performanțe de top în spațiile cele mai înguste când e vorba de selectare la înălțimi mari”, spune Christian Ehlers.

În ciuda înălțimilor mari, operatorul poate lucra fără griji. Designul elevatoarelor principal și auxiliar oferă o stabilitate impresionantă la orice înălțime de depozitare. În plus, MX-X este echipat cu Active Floor Compensation (AFC) (Compensare activă la sol). Caracteristica AFC asigură compensarea oricăror denivelări de la nivelul solului între culoarele din stânga și din dreapta. Cu acest sistem de asistență AFC, STILL oferă o alternativă reală la recondiționarea costisitoare a podelei depozitului. În plus, operatorul nu mai simte denivelările și astfel se simte întotdeauna în siguranță pe MXX, chiar și la o înălțime de 18 metri.

Aplicații majore de selectare a comenzilor pe culoare largi și înguste, cu ușurință

„Fiecare sarcină de selectare a comenzilor ar trebui să fie ușor de gestionat”, subliniază Christian Ehlers. Este și ce reprezintă seria EK-X. EK-X de până la 1.000 kg, de exemplu - la fel ca fratele său mai mare, EK-X de până la 1.200 kg - poate fi utilizat flexibil și fiabil atât pe culoare late, cât și pe culoare înguste, datorită dimensiunilor sale compacte și variabile. Este utilizat într-o gamă largă de industrii și aplicații. Acestea includ firme de inginerie mecanică, furnizori de servicii logistice și depozite centrale ale marilor companii comerciale.

Datorită motoarelor trifazate puternice, fiabile și cu întreținere redusă (cu baterie de 24 și de 48 de volți), selectorul vertical de comenzi atinge viteze de deplasare de până la 11 km/oră și poate transporta încărcături de până la 1.000 de kilograme. Înălțimea maximă pe care o poate atinge EK-X până la 1.000 kg este de 7,8 metri. „Cu EK-X 10, EK-X până la 1.000 kg și EK-X până la 1.200 kg, portofoliul STILL de selectare a comenzilor acoperă în mod optim cerințele clienților de la cel mai mic nivel până la cele mai mari înălțimi”, spune Christian Ehlers.

 Aspectele principale ale seriei EK-X includ caracteristici inovatoare, cum ar fi Curve Speed Control (Reglarea vitezei în curbe) sau sistemul OptiSpeed (Viteză optimă). În plus, pe EK-X până la 1.000 kg și 1.200 kg, se pot folosi sisteme de stocare a energiei pe bază de litiu-ion. În legătură cu această tehnologie, este disponibilă și opțiunea de încărcare de ocazie. Conectează încărcătorul direct la baterie și astfel permite încărcări intermediare rapide, simple și fără complicații. Pentru clienții care optează pentru o baterie plumb-acid în combinație cu „gata pentru Li-ion”, este posibilă și pregătirea echipamentelor pentru încărcări de ocazie în viitor.

Un accent deosebit pe ergonomie și siguranță

La proiectarea modelului EK-X de până la 1.000 kg, dezvoltatorii STILL au pus un mare accent pe ergonomie și siguranță. Datorită înălțimii reduse a podelei cabinei, de doar 200 de milimetri, operatorul poate ajunge la cabină în siguranță și fără dificultăți. Podeaua cabinei cu amortizarea șocurilor elimină solicitarea fizică a operatorului și un comutator de prezență de suprafață mare permite o poziție în picioare variabilă și confortabilă. Pe echipament, operatorul nu numai că are totul sub control și o gamă largă de opțiuni ale echipamentului, dar și - opțional - o cabină cu 70 mm mai adâncă, ce oferă mai multă libertate de mișcare. Selectarea ușoară a mărfurilor grele și voluminoase Pentru selectarea de mărfuri grele și voluminoase pe EK-X până la 1.000 kg, echipamentul a fost prevăzut opțional cu un palet pe care se poate păși. „Facilitează selectarea mărfurilor grele și voluminoase și contribuie în plus la sănătatea și siguranța la locul de muncă”, explică Christian Ehlers. Un nivel ridicat de siguranță este asigurat de un comutator de contact și de blocarea automată a paletului.

„Siguranța este prima prioritate, în special la înălțimi mari”, subliniază Ehlers. Astfel, EK-X de până la 1.000 kg are o operare cu două mâini controlată de senzori, care garantează funcționarea fără accidente, în special pe culoarele înguste. Pentru asigurarea că echipamentul merge drept pe culoare înguste, este echipat opțional cu ghidaj mecanic sau inductiv. „Aceste funcții și multe altele sunt pentru siguranța maximă a utilizatorului pe întreaga noastră serie EK-X”, spune Christian Ehlers.

Talent versatil, în special în aplicații la nivelul solului

Și pentru sarcini de selectare a comenzilor la nivelul solului, STILL are echipamentele potrivite în gama de produse. „Echipamentele ideale pentru sarcinile de selectare a comenzilor la nivelul solului sunt selectoarele orizontale de comenzi din seria STILL OPX”, explică Janos Poppe. Sunt dispozitive multifuncționale care se pot deplasa la viteze de până la 14 km/oră în depozit și au fost special concepute pentru selectarea clasică orizontală a comenzilor. „Cu toate acestea, varietatea oferită de această serie este incredibil de mare”, spune Poppe. Variază de la un echipament simplu, cu o capacitate portantă de până la 1.200 de kilograme, până la capabilități de până la 2.500 de kilograme. În funcție de echipament, pot fi transportați și preluați și doi paleți simultan - tot la o înălțime ergonomică de lucru a furcilor pentru a proteja spatele angajaților la preluare.

Selectare pe al doilea nivel

În timp ce selectoarele orizontale de comenzi din seria OPX sunt concepute în principal pentru selectare la nivelul solului și operatorul preia paletul prin laterala echipamentului, selectoarele verticale de comenzi din seria OXV sunt proiectate și pentru lucru pe al doilea nivel. Echipamentul este prevăzut standard cu un elevator de platformă, care permite operatorului să execute preluarea direct pe palet când platforma este ridicată. „Spre deosebire de OPX, proiectat pentru mai mulți paleți, OXV transportă exact un singur palet”, explică Janos Poppe.

Se poate deplasa cu până la 10 km/oră și poate transporta paleți cu o greutate de 700 sau 1.000 de kilograme. La fel ca echipamentele din seria OPX, impresionează cu un nivel ridicat de confort la conducere și ghidarea intuitivă a operatorului. Direcția, ridicarea și conducerea simultană sunt ușoare cu volanul STILL Easy Drive.

„În combinație cu selectoarele OPX și EK-X, concepute pentru operațiuni la înălțimi mai mari, echipamentele din seria OXV completează perfect portofoliul STILL din sectorul selectoarelor de comenzi”, spune Janos Poppe.

Automatizare și autonomie în selectarea comenzilor

Cu câțiva ani în urmă, STILL a făcut un mare pas și către automatizare și autonomie - și în ceea ce privește selectarea comenzilor. Din 2016, firma cu sediul în Hamburg oferă clienților nu numai MX-X-ul complet automatizat, ci și versiunea autonomă a selectorului orizontal de comenzi - OPX iGo neo. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație a senzorilor, echipamentul își recunoaște atât operatorul, cât și împrejurimile. Printr-un concept de siguranță pe mai multe niveluri, inclusiv un sistem de protecție a pietonilor, OPX iGo neo protejează oamenii, echipamentele din depozit și mărfurile. Pe baza datelor generate și a algoritmilor definiți, ia decizii: evită obstacole sau se oprește complet dacă spațiul disponibil este prea mic pentru evitarea obstacolelor.

OPX iGo neo mărește semnificativ performanța de selectare și reduce erorile. Pe de o parte, deoarece asistentul autonom preia operațiile de condus și direcție în timpul selectării comenzilor și operatorul se poate concentra complet pe ce are de făcut. Pe de altă parte, pentru că operațiile solicitante și consumatoare de timp de urcare și coborâre de pe echipament sunt eliminate până la 75 la sută, și distanțele de mers pe jos cu sarcini sunt mult reduse.

Privind portofoliul larg al firmei STILL, Christian Ehlers rezumă: „Misiunea STILL este de a oferi fiecărui client echipamentele potrivite pentru orice aplicație de selectare”.