10.03.2022

Rețele de date super-rapide pentru scenariile intralogistice ale viitorului

STILL alege telecomunicațiile

Hamburg, 10 martie 2022 - Pentru a participa la diverse proiecte de cercetare, pentru a dezvolta produse inovatoare și pentru a implementa o fabrică inteligentă, furnizorul de intralogistică STILL și-a instalat acum propria rețea 5G la sediul său din Hamburg.

STILL și-a instalat propria rețea 5G pentru viitoarele scenarii intralogistice la sediul din Hamburg.

Deja vedem utilaje de transport în mare măsură autonome în hale de producție și depozite. Cu toate acestea, capacitățile lor rămân încă inferioare celor ale oamenilor, deoarece nu au învățat încă toate procesele procese și nu sunt inteligente din toate punctele de vedere. Prin urmare, o mulțime de furnizori se străduiesc să elimine această lacună și să facă utilajele și mai inteligente. Totuși, această viziune mai largă a conducerii autonome a utilajelor de transport poate fi realizată numai cu ajutorul unor rețele mobile foarte puternice, pentru a transfera cantități mari de date în siguranță, rapid și eficient. Din acest motiv, specialistul STILL în intralogistică din Hamburg, care a fost întotdeauna foarte implicat în dezvoltarea de soluții inovatoare de logistică și producție, și-a instalat acum propria rețea campus 5G-SA la sediul companiei din Hamburg. „Această rețea 5G, cu care evidențiem încă o dată capacitatea noastră de inovare, deoarece 5G nu este încă utilizată în industrie pe scară largă, ne va ajuta, pe de o parte, să ducem procesele logistice care rulează autonom la un nou nivel pentru clienții noștri. În acest scop, participăm deja de mulți ani la numeroase proiecte internaționale de cercetare care explorează ideea de Industry 4.0. Pe de altă parte, ne vom optimiza producția cu o tehnologie super-rapidă de transmisie a datelor. În viitor, roboții din liniile de producție cu control wireless și oamenii vor putea lucra împreună fără probleme, în sensul „fabricii inteligente”, datorită comunicării wireless rapide", declară Ansgar Bergmann, expert STILL în date și rețele, descriind cele mai importante motive pentru instalarea propriei rețele 5G a companiei.

Abordări tehnologice nenumărate cu 5G

Deosebit de interesante, potrivit lui Ansgar Bergmann, sunt aspectele de performanță și fiabilitate ale 5G, deoarece este un spectru de frecvențe autorizat pentru utilizator. „Acestea sunt interesante, de exemplu, din punct de vedere al logisticii în spațiile interioare, atunci când se integrează sisteme de transport fără operator. Astfel, operatorul este mai bine sprijinit decât a fost posibil anterior cu WLAN. Întreaga flotă de AGV-uri (vehicule ghidate automat) poate fi coordonată în timp real, iar datele de control și despre traseu pot fi gestionate într-un edge cloud al companiei", declară expertul. Alte aplicații posibile includ robotica, colaborarea dintre oameni și mașini și procesele de imagistică pentru recunoașterea mediului.

Nenumărate scenarii noi care pot fi concepute în intralogistică

Abordările Industriei 4.0 sunt, de asemenea, mult îmbunătățite de tehnologia 5G. Acest lucru optimizează tranziția de la sistemele clasice la cele complet automatizate, deoarece Industria 4.0 se bazează în principal pe datele din procesele tehnologice și tocmai acestea sunt acceptate de 5G. Toate sistemele și produsele din domeniul automatizării, transparența proceselor, plata per utilizare, întreținerea preventivă sau consultanța vor fi mai mult îmbunătățite de 5G.

Proiecte de cercetare pentru procesele logistice viitoare

Noile viziuni, în special cele bazate pe învățarea automată, căreia îi este adresată această îmbunătățire a transferului de date, vor fi în curând implementate de STILL în tehnologia reală existentă. În acest scop, compania cu sediul în Hamburg este implicată în numeroase proiecte internaționale de cercetare, cum ar fi proiectul ARIBIC. Scopul este de a utiliza mai bine datele colectate de vehiculele ghidate automat (AGV) prin intermediul senzorilor și al camerelor de luat vederi în timpul deplasării lor prin depozit. De exemplu, sunt creați gemeni digitali ai mediului care prelucrează informațiile relevante în timp real. „Aceste procese generează cantități enorme de date care trebuie transmise cu o viteză foarte mare. Fără noua noastră rețea de date 5G, unele abordări nici măcar nu sunt posibile. Tehnologiile mai vechi sunt, în general, destul de susceptibile la interferențe, ceea ce ne face munca mai dificilă”, spune Ansgar Bergmann.

Noul proiect emblematic CampusOS

Cu doar câteva săptămâni în urmă, la începutul anului 2022, a fost lansat proiectul emblematic CampusOS, care va fi finanțat de Ministerul Federal al Economiei și Tehnologiei cu 18,1 milioane de euro în următorii trei ani. Scopul său este de a construi un ecosistem modular pentru rețelele campus 5G deschise bazate pe tehnologii radio deschise și componente de rețea interoperabile. A fost conceput pentru a contribui la consolidarea suveranității digitale a companiilor germane. În acest scop, sunt în curs de evaluare diferite scenarii de exploatare regulată la partenerii din cadrul proiectelor industriale. Compania STILL este, desigur, una dintre participante. Compania de tehnologie cu sediul în Hamburg testează și evaluează latența scăzută și controlul flexibil al utilajelor și transmisia video la viteze foarte mari de transfer a datelor. Bergmann: „Aceasta va fi prima dată când noua noastră rețea 5G va fi testată și comparată cu alte soluții. Cu toate acestea, sunt destul de sigur că sistemul nostru va trece acest test cu brio. Prin aceste activități, STILL își va extinde și competența pentru a-și consilia clienții în acest domeniu al tehnologiei.