15.12.2023

Incarcarea inteligenta a stivuitoarelor STILL

Hamburg, 15 decembrie 2023 - În combinație cu sistemul de gestionare a încărcării „Smart Energy Unit” de la furnizorul de intralogistică STILL din Hamburg, bateriile Li-Ion își ating cu adevărat potențialul. În acest caz, încărcarea inteligentă înseamnă reducerea costurilor. Un client de referință cu șapte stații de încărcare a bateriilor Li-Ion a reușit să economisească aproximativ 10.000 de euro în costuri cu energia pe an.

Smart Energy Unit (SEU) STILL leagă în rețea încărcătoarele dumneavoastră staționare și asigură distribuția eficientă a energiei. Astfel, nivelurile de încărcare pot fi analizate, capacitățile planificate și procesele de încărcare prioritizate.

Dacă încărcați flota de stivuitoare industriale la momentul nepotrivit, de obicei plătiți mult mai mult. Acest lucru se datorează faptului că prețul energiei electrice în Europa se bazează pe cerere și ofertă. Cu alte cuvinte: electricitatea este cea mai scumpă atunci când cererea este deosebit de mare. În Germania, există un alt aspect specific care afectează companiile: clienții industriali care consumă mai mult de 100.000 kWh pe an plătesc întotdeauna prețul celui mai mare vârf de sarcină lunară. Cu cât vârful este mai mare, cu atât este mai scump fiecare kilowatt-oră pentru companie în acea lună.

Încărcați bateriile Li-Ion în mod inteligent și economisiți costuri

„Aceste vârfuri de sarcină și costurile ridicate ale energiei pot fi evitate în multe cazuri”, spune Gesa Kaatz, expert în energie la specialistul în intralogistică STILL din Hamburg: „O strategie inteligentă de încărcare poate fi utilizată pentru a monitoriza și controla când sunt încărcate și cât de repede, stivuitoarele industriale. Acest lucru poate reduce rapid și semnificativ costurile cu energia ale flotei. Scopul este de a evita vârfurile de consum și de a încărca flota la momentul potrivit".

Acest lucru este posibil printr-o soluție tehnologică pe care STILL o oferă sub denumirea de „Smart Energy Unit”. Cu acest sistem, bateria și toate procesele relevante pentru încărcarea parcului de stivuitoare pot fi monitorizate și controlate complet, digital și transparent. Doar cei care știu exact când și câtă energie este necesară și consumată își pot planifica în mod fiabil și proactiv procesele de încărcare și, prin urmare, disponibilitatea stivuitoarelor și fluiditatea fluxului de materiale. Smart Energy Unit (SEU) STILL conectează în rețea încărcătoarele staționare din companie și asigură distribuția eficientă a energiei. Acest lucru permite analizarea stărilor de încărcare, planificarea capacităților și prioritizarea proceselor de încărcare.

Investiția a fost amortizată după doar un an

„Economiile potențiale pe care le putem realiza cu Smart Charging sunt considerabile”, explică Kaatz. De exemplu, teste ample la un furnizor de servicii logistice de dimensiuni medii, cu un total de șapte stații de încărcare cu Li-Ion, au arătat că numai utilizarea tehnologiei de încărcare inteligentă economisește aproape 10.000 EUR în costuri cu energia pe an. În acest caz concret, achiziția Smart Energy Unit a fost amortizată în doar un an.

Pentru a configura Smart Charging, consultanții energetici ai STILL analizează mai întâi potențialele economii de energie din companie împreună cu clientul și apoi pun împreună componentele necesare. Încărcătoarele sunt toate conectate în rețea și multe opțiuni pot fi setate în Smart Energy Unit. De exemplu, limitele de încărcare pot fi setate pentru anumite intervale de timp sau încărcătoarele pot fi prioritizate. "În acest caz particular, ne-am dorit ca două dintre cele șapte stații de încărcare să ofere în orice moment putere maximă de încărcare. Această alimentare nu trebuie compromisă, așa că celelalte stații de încărcare trebuie să aibă o prioritate mai mică", explică consultantul energetic. O prioritizare suplimentară are loc, de exemplu, în ceea ce privește starea de încărcare a bateriilor. Bateriile cu o capacitate rămasă redusă au prioritate față de bateriile cu o capacitate mai mare.

Tehnologia Li-Ion este o condiție prealabilă

O condiție prealabilă pentru gestionarea inteligentă a energiei este utilizarea bateriilor Li-Ion. Avantajul bateriilor Li-Ion este că pot fi reîncărcate cu ușurință între ture, făcându-le mult mai flexibile decât bateriile cu plumb-acid. În trecut, de obicei, toate echipamentele erau încărcate în același timp, la sfârșitul unui schimb. „Acest lucru a dus la vârfuri de consum neintenționate cu consecințe costisitoare”, spune Kaatz. Bateriile Li-Ion, pe de altă parte, pot fi reîncărcate convenabil chiar și în pauze scurte. Ele sunt, de asemenea, cu până la 30% mai eficiente decât bateriile cu plumb-acid și mai ușor disponibile, deoarece nu este nevoie să schimbați bateriile. Kaatz concluzionează: „Prin trecerea de la tehnologia plumb-acid la tehnologia Li-Ion, clientul nostru de referință are un potențial suplimentar de economisire de aproximativ 20.000 de euro pe an – pe lângă economiile de aproximativ 10.000 de euro prin Smart Charging”.