24.04.2024

Gemeni digitali pentru depozitul viitorului

STILL transferă în practică rezultatele cercetării ARIBIC

Hamburg, 24 aprilie 2024 - Hărțile 3D în timp real sunt baza pentru intralogistica viitorului. Proiectul de cercetare recent finalizat, ARIBIC (Artificial Intelligence-Based Indoor Cartography) a colectat și utilizat automat date pentru geamănul digital live al unui depozit. Rezultatele acestui proiect sunt acum traduse în produse comercializabile de către furnizorul de intralogistică STILL din Hamburg. Vizitatorii Hannover Messe din acest an pot afla mai multe despre proiect la două standuri până pe 26 aprilie - standul Google Cloud (Hall 16, Stand A10) și standul CampusOS (Hall 15, Stand H13).

În proiectul de cercetare ARIBIC, datele colectate prin senzori și camere sunt folosite pentru a crea hărți 3D ale depozitelor sau instalațiilor de producție.

Unde în depozit se află paletul pe care îl caut? Câte spații de depozitare mai sunt disponibile în depozitul meu? Acestea și întrebări similare apar zilnic în practică, mai ales atunci când acțiunile manuale distorsionează datele din sistemul de management al depozitului. Adevărata transparență în depozite și hale de producție poate fi obținută doar cu hărți digitale care înregistrează și vizualizează locația obiectelor și zonelor folosind un geamăn digital - în timp real. Această soluție este deosebit de interesantă din punct de vedere economic dacă datele necesare sunt colectate automat și, mai mult sau mai puțin, „în treacăt”. Proiectul de cercetare ARIBIC, care a fost finalizat, a investigat modul în care ar putea fi implementat un astfel de proces automatizat de colectare a datelor. Dennis Schüthe, manager de proiect la STILL, cunoaște soluția: „Am colectat datele necesare pentru geamănul digital printr-o setare de senzori în stivuitoarelor industriale care simulau senzorii care vor fi integrați în viitor. Aceste date sunt apoi combinate într-o reprezentare digitală a mediului, transferată în cloud și îmbogățită cu informații semantice. Acolo, inventarul poate fi comparat cu sistemul de management al depozitului și discrepanțele identificate în mod automat”. Această hartă îmbogățită oferă informații live despre depozit, deoarece stivuitoarele industriale se mișcă constant și actualizează harta în timp real. Acest ucru creează un geamăn 3D digital „viu”, care reduce volumul de muncă și îmbunătățește semnificativ calitatea datelor.

Optimizarea holistică a proceselor din depozit

Pentru companii, reprezentarea în timp real a depozitului lor este o cheie importantă pentru optimizarea proceselor din depozit. „Pe lângă localizarea transparentă a sistemelor de transport fără șofer și manuale, optimizarea rutelor și a structurilor de depozit este o valoare adăugată majoră a unui geamăn digital. Există, de asemenea, posibilități de inventariere în timp real și de comandă automată a materialelor datorită unei legături cu Sistemul de planificare a resurselor întreprinderii. Siguranța în depozit este, de asemenea, mult îmbunătățită prin capacitatea de a identifica infrastructura, defectele sau ieșirile de urgență blocate, în harta 3D”, adaugă Dennis Schüthe. Cu constatările și rezultatele tangibile, proiectul ARIBIC a creat o bază valoroasă pentru aplicații digitale versatile în domeniul intralogisticii și al optimizării depozitelor.
Matthias Merz, Senior Director Intralogistics Software Solutions: „În următorii doi ani, mă aștept ca rezultatele proiectului să fie dezvoltate în aplicații specifice și integrate în produse comerciale”. Încă de anul viitor, STILL va începe implementarea rezultatelor cercetării în produse practice, începând cu instalații proof-of-concept în medii reale.

Proiectul ARIBIC

Proiectul ARIBIC a derulat din martie 2021 până la sfârșitul anului 2023 și a implicat nu numai managerul principal STILL, ci și Institutul de Tehnologie Karlsruhe (KIT), Universitatea din Toronto cu laboratorul STARS și producătorul canadian de senzori LeddarTech. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Federal German al Economiei și Tehnologiei (BMWi) și Programul de Asistență pentru Cercetare Industrială al Consiliului Național de Cercetare al Canadei (NRC IRAP). Furnizorul de intralogistică din Hamburg, STILL, a contribuit cu OPX iGo neo - un preparator autonom de comenzi deja bine echipat cu senzori și camere video.