01.02.2024

Eficient, puternic - și acum chiar circular: STILL face tehnologia Li-Ion și mai potrivită pentru viitor

Reciclarea bateriilor Li-Ion

Hamburg, 01 februarie 2024 - STILL închide ciclul de reciclare a bateriilor Li-Ion în intralogistică: specialistul în soluții intralogistice reciclează bateriile litiu-ion ale stivuitoarelor sale, la sfârșitul ciclului lor de viață, la uzina europeană a partenerului său strategic Li-Cycle. Datorită procesului inovator de reciclare Li-Cycle, care permite o rată de recuperare de până la 95%, materialele critice pot fi reținute și utilizate pentru a produce noi celule de baterie. Prin aceasta, STILL deschide calea pentru a răspunde la întrebarea cum să facem față bateriilor Li-Ion „consumate” în viitor.

La uzina de reciclare Li-Cycle,bateriileLi-Ion de la STILL sunt sortate înainte de a fitransportate la mărunțitor, defibrator.

Împreună cu sistemele de celule de combustie, bateriile Li-Ion sunt una dintre cele mai importante surse de energie pentru intralogistica viitorului - și unul dintre principalii piloni ai tranziției energetice. Pentru ca acest lucru să reușească, totuși, este nevoie de o soluție durabilă și ecologică pentru eliminarea și reciclarea bateriilor Li-Ion la sfârșitul ciclului de viață. În timp ce numărul bateriilor Li-Ion care trebuie reciclate a fost mic datorită longevității lor și a noutății relative a tehnologiei, întrebarea legată de cum să le recicleze în mod responsabil este o considerație importantă pentru multe companii atunci când decid sistemul energetic potrivit. Fiind unul dintre primii furnizori de soluții de intralogistică, expertul în intralogistică din Hamburg, STILL, abordează acum această problemă pentru clienții săi - și a început reciclarea ecologică a bateriilor sale Li-Ion în cooperare cu specialistul canadian în reciclare Li-Cycle Holdings Corp. („Li-Cycle”). Li-Cycle este unul dintre specialiștii de top în recuperarea resurselor valoroase din bateriile Li-Ion și și-a deschis prima fabrică în Europa la Magdeburg în august 2023. Cantitățile au fost până acum modeste - STILL a livrat aproximativ 150 de baterii Li-Ion către uzina Li-Cycle. Cu toate acestea, perspectiva este bună: „În primul rând, scopul nostru este întotdeauna să menținem bateriile în funcțiune cât mai mult timp posibil. Prin cooperarea noastră cu Li-Cycle, avem deja o soluție fiabilă pentru reciclarea responsabilă a tuturor baterii Li-Ion care vor ajunge la sfârșitul duratei de viață până în 2030”, explică dr. Florian Heydenreich, vicepreședinte executiv vânzări și service STILL EMEA. Prin închiderea cu succes a buclei de reciclare, STILL asigură sustenabilitatea și circularitatea tehnologiei litiu-ion pe lângă eficiența, performanța și emisiile zero. Și, STILL deschide calea către o logistică durabilă și de succes pentru clienții săi prin sistemul integrat de preluare.

Efort minim și siguranță maximă pentru clienț

Odată ce o baterie Li-Ion a ajuns la sfârșitul ciclului de viață, STILL oferă clienților săi transport în siguranță la fabrica Li-Cycle și se asigură că este reciclată în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu. STILL folosește diverse containere de transport certificate pentru a transporta bateriile la instalația de reciclare într-un mod sigur și conform legii. Pentru client, aceasta înseamnă siguranță și durabilitate maximă cu efort minim. „Ne asumăm responsabilitatea pentru întregul ciclu de viață al bateriilor utilizate în vehiculele noastre”, spune dr. Florian Heydenreich. „Folosind baterii produse de Grup în Europa pentru vehiculele noastre, recondiționându-le pe parcursul ciclului de viață și, în final, reciclându-le cu o rată de recuperare de până la 95%, îndeplinim cerințele viitoare ale Pactului ecologic al UE. De asemenea, oferim clienților noștri o oportunitate atractivă de a combina în mod inteligent cerințele ecologice și economice pentru intralogistica lor.”

Cooperarea cu Li-Cycle asigură reciclarea ecologică a bateriei

Într-un proces unic, ecologic și eficient, Li-Cycle este capabil să recupereze majoritatea componentelor valoroase ale bateriei și să le returneze înapoi în lanțul de aprovizionare. Procesul se bazează pe tehnologia de procesare durabilă a Li-Cycle, care acordă prioritate siguranței, are reziduuri minime la depozitele de gunoi, emisii scăzute și deversare minimă de ape uzate. Într-o primă etapă, metalele valoroase precum cuprul, aluminiul și oțelul sunt separate de materialele plastice din baterie. Materialele valoroase precum carbonatul de litiu, sulfatul de cobalt sau sulfatul de nichel sunt recuperate din „masa neagră” rămasă într-un proces hidrometalurgic și utilizate pentru a face noi celule de baterie.

Recuperarea materiilor prime și păstrarea acestora în ciclul european al materialelor

Pentru Grupul KION, din care face parte STILL, procesul de recuperare durabilă a fost un criteriu important în alegerea Li-Cycle ca partener pentru reciclarea bateriilor Li-Ion. Scalabilitatea procesului și returnarea resurselor valoroase și a metalelor rare în bucla materială din Europa au fost, de asemenea, aspecte importante. „Parteneriatul cu Li-Cycle asigură nu numai eliminarea în siguranță a bateriilor noastre Li-Ion, ci și securitatea aprovizionării pentru producția noastră de celule de baterie și furnizorii noștri din Europa”, explică dr. Florian Heydenreich. STILL aduce astfel o contribuție pe termen lung la consolidarea și extinderea pieței bateriilor Li-Ion în Europa. În special, având în vedere rolul cheie pe care tehnologia litiu-ion îl va juca în intralogistica viitorului, aceasta este o investiție care stabilește tendințe pentru o tranziție energetică de succes în Europa.